Povestea inscripțiilor palmyriene din Banat, care au stârnit interesul americanilor. Un cercetător a venit deja la Tibiscum de două ori | GALERIE FOTO

Publicat: 01/10/2022, 09:00

Tibiscum, unul dintre cele mai mari orașe romane, descoperite în România, aflat la granița județelor Caraș-Severin și Timiș, conține o zonă inedită care a stârnit inclusiv interesul cercetătorilor americani. Este vorba despre locul în care trăiau sagittarii palmyrieni (arcași palmyrieni), printre primii soldați aduși de romani în această regiune.

Istoricul Adrian Ardeț, responsabilul științific al sitului Tibiscum, spune că aceștia erau mercenari din Palmyra, care luptau pentru romani, însă, cărora li s-a permis să-și păstreze limba, tradiția și obiceiurile.

“Primii soldați cantonați aici, în zona Tibiscum, au fost sagittarii palmyrieni. Palmyra a fost un oraș antic situat între două izvoare, pe drumul caravanelor dintre Damasc și Eufrat, în deșertul sirian. Cei din Statul Islamic au distrus o mare parte din monumentele valoroase din orașul antic. Asta face și mai importantă orice inscripție legată de cultura și tradiția palmyrienilor. Ei erau foarte apreciați în lumea romană și au fost lăsați să-și păstreze cultele. La Tibiscum, soldații aceștia ridică inscripții funerare sau votive și aceste inscripții, din toată Dacia, doar la Tibiscum sunt bilingve, în latină și palmyriană. Ce este limba palmyriană, este limba aramaică, pe care Iisus Hristos o vorbea. Avem un edificiu, în interiorul castrului, în față cu o piațetă, unde, prin interior trece un fel de canal, acoperit cu cărămidă. Nici eu nu am știut la început despre ce e vorba, dar un coleg din Elveția mi-a spus că, datorită faptului că acolo s-au găsit o spadă și multe vârfuri de săgeți, puse în mod ritual, este un loc de practici oculte ale palmyrienilor. Total neobișnuit pentru o locație romană. Dar soldații fiind foarte mulți, li s-a permis să facă și asta”, ne-a declarat Adrian Ardeț, responsabilul științific al sitului Tibiscum din Caraș-Severin.

„Am cooptat și un profesor american, Jeremy Hutton, de la Universitatea din Wisconsin”

Ardeț povestește că prezența palmyrienilor, în actualul Banat, a stârnit și interesul americanilor. Un profesor specializat în cultura palmyriană a venit în România. 

“Am cooptat și un profesor american, Jeremy Hutton, de la Universitatea din Wisconsin. Pe el, după ce au fost atacurile din Palmyra, americanii au făcut o bază de date și l-au trimis acolo să facă cercetări, pentru să sunt mărturii excepționale. Așa a ajuns și aici și a văzut care e importanța Tibiscumului. Acum, este consultantul nostru științific și de fiecare dată când mai găsim ceva cu el discutăm și îl consultăm. A fost de două ori aici. Am vrut să facem și o tabără de vară, în care să aducem studenți din America, din Italia, din România, dar cu pandemia a fost mai greu, ne-a dat peste cap toate planurile. Dar o să reluăm toate proiectele”, spune Ardeț.

Orașul Tibiscum se află în Banat, mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin

Orașul Tibiscum se află în Banat, mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin, pe o zonă cercetată, până în prezent, de cel puțin 17 hectare. Specialiștii consideră că rezervația de la Jupa este comparabilă ca importanță cu monumentele de epocă romană de la Sarmizegetusa Regia, care face parte din Patrimoniul UNESCO,  Porolissum, din județul Sălaj, sau Histria, de la Marea Neagră, fiind unul dintre locurile în care a început formarea poporului român.

Muzeul din Caransebeș – Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, Academia Română, Filiala Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Misiunea Arheologică Italiană din România se află în cea de-a 58-a campanie de săpături arheologice, cercetări neîntrerupte din anul 1964. De altfel, în 2022 se împlinesc 100 de ani de la primele cercetări efectuate de către G.G.Mateescu (Universitatea din Cluj) și Ioan Boroș (Comisia Monumentelor din Banat-Lugoj). În prezent, lucrările sunt conduse de către Adrian Ardeț, expert în Epoca romană, ca re este responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Avertizare ANM: Cod galben de ploi şi vânt în mai multe judeţe
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
ILEGAL pentru orice român. Te scanează automat. A intrat în vigoare pe 31 martie
Locul din România în care apele fac minuni. Mulți bolnavi se tratează aici
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...